GAL Vitamina K1
Referinta: GL042
GAL Vitamina K1, 480 de doze
Fie că luăm K1 sau K2, partea utilizată a acestora este transformată, în aceeași măsură, în K2 MK-4. Pentru țesuturile noastre, benefice sunt doar K1 și K2 MK-4, toate având propriul raport ideal de vitamină K (MK-4 / K1). Deoarece K2 nu poate fi transformată în K1, dozele prea mari de K2 poate disturba raportul, în timp ce K1 nu poate face asta.
În zilele noastre, alimentația este de așa fel încât aportul de K2 este mult mai mare, iar cel de K1, de vreo zece ori mai mic decât pe vremuri, când se mâncau mult mai multe alge și legume. Dacă nu este contraindicat în urma administrării anumitor medicamente, aportul de vitamina K1 reprezintă o modalitate eficientă și economică de a ne crește nivelul de K2, menținând în același timp un raport ideal în țesuturi.
Toate datele sunt transmise securizat.
Livrare rapidă in toata țara.
Dozare: Vă recomandăm consumul a 2 picături pe zi. Dacă aveți posibilitatea, consumați produsul la mesele cu cel mai mare conținut de grăsimi; dacă este nevoie, împărțiți și luați câte o picătură la două mese diferite.
Nu depășiți doza zilnică recomandată! Suplimentele alimentare nu înlocuiesc o dietă echilibrată, mixtă și un stil de viață sănătos. A nu se lăsa la îndemâna copiilor!
Vitamina K este o vitamină liposolubilă. Cercetătorii au identificat, mai întâi, rolul său în coagularea sângelui, însă în timpul unor studii ulterioare au fost descoperite și multe alte efecte ale acesteia. Dintre acestea, cel mai important este că transportă calciul în locurile potrivite, de pe pereții vaselor sanguine și din țesuturile moi, în oase și în dinți. Tocmai de aceea, are un rol esențial în prevenirea aterosclerozei și a osteoporozei, dar și în reducerea semnificativă a riscului dezvoltării anumitor cancere.
Vitamina K poate fi de mai multe feluri
Felurile „mai populare” ale vitaminei K sunt vitamina K1, K2 MK-4, K2 MK-7, respectiv vitamina K3, care este utilizată exclusiv în zootehnie. Vitamina K1 se regăsește în plante, iar în cantități mici, și în alimentele de origine animală. Vitamina K2 MK-4 se regăsește în principal în produsele de carne industriale, cu un conținut ridicat de grăsimi, iar K2 MK-7, în alimentele fermentate. Interesant este că produsele din carne industriale conțin mult mai multă vitamina K2 MK-4, decât carnea provenită de la animale crescute în mod tradițional sau carnea de vânat – asta datorită furajelor îmbogățite cu K3. Acestea din urmă nu conțin aproape deloc K2 MK-4.
Ce cantitate de vitamina K conțin alimentele noastre?
Vitamina K1 se regăsește în principal în legumele cu frunze verzi, care conțin aproape 500 mcg la fiecare 100 de grame. Leguminoasele, fructele, semințele conțin de asemenea K1, deși o cantitate mult mai mică. K2 MK-4 se regăsește doar în produsele din carne menționate deja. Cel mai bogat în K2 MK-4 este ficatul de gâscă. K2 MK-7 se regăsește în brânzeturile fermentate, iar în cantități uriașe, în natto-ul consumat de japonezi. De-a lungul evoluției ne-am acoperit aportul de vitamina K în principal din legume și fructe de mare bogate în vitamina K1, și nu am consumat deloc produse din carne industriale.
Care este cea mai eficientă formă?
Recomandările oficiale se limitează exclusiv la vitamina K1, din care se recomandă un aport minim, de sub 100 mcg pe zi. Această cantitate este suficientă exclusiv pentru a activa factorii de coagulare, dacă este administrată într-o formă bine absorbită. În schimb, numeroși medici și cercetători străini consideră că doar vitamina K2 este importantă, spunând că ea este cea responsabilă pentru efectele pozitive din afara celor asupra coagulării sângelui. În ultimii ani, tot mai multe cercetări au analizat diferitele forme de vitamina K – în steoporoză, ateroscleroză și anumite tipuri de cancer. Și într-adevăr, K2 MK-4 este cea responsabilă pentru principalele efecte pozitive, dar acest lucru nu înseamnă că MK-4 ar trebui înlocuit direct, deoarece și celelalte vitamine K sunt transformate în MK-4 în organism.
Care este doza eficientă din diferitele tipuri?
O cantitate oficial recomandată de 100 de micrograme de vitamina K1 este suficientă pentru a activa factorii de coagulare a sângelui, însă este necesară o cantitate de cel puțin cinci ori mai mare, de 500 de micrograme, pentru a obține efecte pozitive asupra oaselor și sistemului cardiovascular. Iar o cantitate de câteva miligrame poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta tumori. Utilizată în doza potrivită, vitamina K1 – care este relativ ieftină – este mai eficientă decât K2 MK-4 sau MK-7 – care este mult mai scumpă.
În cazul oaselor sau al tumorilor, sunt eficiente doar niște doze foarte mari de K2 MK-4 – unele de 45 mg. Cu toate acestea, nu s-a demonstrat că ar fi eficientă în prevenirea sau inversarea aterosclerozei și a altor boli cardiovasculare. În plus, cantitatea necesară pentru o doză eficientă este imposibil de obținut doar din alimente naturale.
În activarea factorilor de coagulare, K2 MK-7 este eficientă și în doze mai mici, iar din MK-7 este suficientă și o cantitate de 100 mcg pentru fortificarea oaselor; în schimb în caz de ateroscleroză, s-a dovedit a fi ineficientă. Potrivit unei cercetări recente, o doză prea mare (de 360 mcg sau mai mare) poate fi chiar contraproductivă.
Prin urmare, la care vitamina K să apelăm?
Dacă cineva nu ia anticoagulante care blochează efectele vitaminei K1, este suficient să luăm vitamina K1. Prin consumul de alimente naturale, de exemplu legume cu frunze verzi, cantitatea necesară de 500 mcg poate fi acoperită. Cu toate acestea, din cauza absorbției sale dificile, este important ca legumele să fie consumate tratate termic, împreună cu o sursă de grăsime. În completare, vitamina K1 dizolvată în ulei sau o combinație cu K2 MK-7 este cea mai bună pentru asigurarea nivelurilor tisulare de MK-4. Din vitamina K1 merită consumată și o cantitate de până la 5 mg, deoarece o doză mai mare este cea care a redus semnificativ riscul de cancer, atunci când a fost consumată timp de câțiva ani, iar efecte negative nu sunt cunoscute. Acest lucru este deosebit de important pentru cei care nu consumă prea multe legume – dintr-un motiv sau altul.